5393 Sayılı Yasa ve Belediye Başkanının verdiği yetki ile ilçemiz sınırlarında yaşayan vatandaşlarımızın nikâh akitleri Yazı İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Evlendirme Memurluğunca gerçekleştirilmektedir.
Evlenme akdinin yapılması için evlenmeye karar vermiş olan kadın ve erkek evlendirme memurluğumuza birlikte müracaat etmesi gerekmektedir.
EVLENME MÜRACAATI:
Evlenecek olan çiftlerin hafta içi mesai saatleri içerisinde birlikte müracaat etmeleri esastır. Tek başına yapılacak müracaatlarda vekaletname zorunludur.
MÜRACAATLAR BÜLENT ECEVİT KÜLTÜR MERKEZİ'NDEN YAPILMAKTADIR.
Vatandaşların müracaat esnasında;
EVLENDİRME AKDİ İÇİN GEREKLİ OLAN BELGE VE BİLGİLER
Nüfus Cüzdanları ve fotokopileri. (Nüfus cüzdanlarının gösterilmesi zorunludur. Başka kimlikle müracaat kabul edilemez. Nüfus Cüzdanlarının alınış tarihi10 yılı geçmemiş ve fotoğraflı olması gerekmektedir.
4 Adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş olup, fotokopi fotoğraflar ve biometrik fotoğraflar kabul edilmemektedir.)
Evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren Sağlık Raporu (Aile Hekimliğinden alınması zorunludur. Sağlık raporu üzerinde kayıt tarihi, protokol (kayıt) numarası, fotoğraf ve fotoğrafın üzerinde aile hekiminin kaşe ve imzası olması zorunludur. Sağlık Raporunun geçerlilik süresi 180 gündür.
Medeni durumu evli yazan nüfus cüzdanları ile başvuru yapılamaz.
17 Yaşını doldurup 18 yaşından gün almayan çiftler, anne ve babanın noterden onaylı muvaffakı ile evlenebilirler.16 yaşını doldurup 17 yaşından gün almayan çiftler ise Aile Mahkemesinin izni ile evlenebilirler.
Boşanmış veya eşi vefat etmiş kadın evlenebilmesi için ölüm veya boşanma tarihinden itibaren 300 gün geçmeden yeniden evlenemez. 300 gün dolmadan evlenmek isteyen kadın Aile Mahkemesinden iddet (bekleme süresi) müddetini kaldırdıktan sonra kesinleşmiş kararı ile evlenebilirler.
Yabancı Uyrukluların evlilikleri için öncelikle oturum veya çalışma izinlerinin olması gerekmektedir. Yasal izinleri olmayan kişilerin evlenebilmeleri için Türkiye’ye son giriş tarihine bakılır. Bu durum ülkelere göre değişiklik gösterebilir.
a)Türkiye de evlenmek isteyen yabancı erkek veya kadın kendi ülkesinin Türkiye’de bulunan konsolosluğundan Evlenme Ehliyet Belgesi (bekarlık belgesi) almalıdır. Bu evrakta anne baba adı doğum yeri yazmayan belgelere ek olarak doğum belgesinin de alınması zorunludur. Bu evraklar konsolosluğun bulunduğu il valilik ya da ilçe kaymakamlıklarınca tasdik ettirilir. Ankara’dan alınan evraklar Dışişleri Bakanlığından tasdik ettirilir.
b)Türkiye de evlenmek isteyen yabancı erkek veya kadın kendi ülkesinden evrak getirmesi durumunda Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi ile Uluslararası Doğum Kayıt Örneği almalıdır. Uluslararası olmayan bekarlık ve doğum belgeleri apostilli olmalıdır.
Pasaportlarının noter onaylı tercümesi.
Tüm evrakların geçerlilik süresi 180 gündür.
Sizlere hizmet vermek bizim için onurdur.
Polateli Beldesini en ilerilere taşımak için çalışıyoruz. Her türlü sorununuzda yanınızdayız.